Riksdagstelefonerna övervakar var ledamöter befinner sig

För några dagar sedan kom det fram att Iphone-telefoner i en dold fil lagrar information om var användaren befinner sig.

Informationen finns på telefonen och på datorer som telefonen har synkroniserats med.

Efter att ha kört Iphone Tracker på min PC kan jag se var jag själv har befunnit mig vid olika tidpunkter sedan jag hämtade ut min riksdagstelefon. Samma uppgifter är åtkomliga för alla som kan komma åt telefonen eller en dator som den synkroniserats med. Exempelvis familjemedlemmar och besökare. Varje gång jag lämnar in telefonen på service får riksdagsadministrationen tillgång till uppgifterna. Information om ledamöter som synkroniserar telefonen med sin riksdagsdator på kontoret torde riksdagsadministrationen ha ständig tillgång till.

(Det här innebär inte – vill jag understryka – att riksdagens tjänstemän gör något fel. De har nog varit lika ovetande som alla andra om att informationen lagras.)


Så här visas informationen i Iphone Tracker. Den 11 april befann jag mig i korsningen mellan Sveavägen och Rådmansgatan och även på Engelbrektsgatan intill Humlegården. Om jag tittar i loggen kan jag dessutom se exakt vilka tider som jag befunnit mig på respektive plats.

Uppdatering: Nu har Expressen skrivit om detta.

Den vanligaste läsarkommentaren är att riksdagsmän inte ska klaga över att de utsätts för samma typ av övervakning som andra medborgare. En fullt rimlig synpunkt. Jag säger inte att Apples hemliga registrering av var icke-politiker befinner sig skulle vara mer berättigad.

Advertisements

31 thoughts on “Riksdagstelefonerna övervakar var ledamöter befinner sig

 1. Är inte riktig insatt, men skulle det vara möjligt att begära ut positioneringsdatan i enlighet med offentlighetsprincipen eller liknande?

 2. betyder det att tjänstemännen är inkompetenta? det har inte varit okänt att den här informationen sparas. det har varit väldigt känt bland de som har haft ett utvecklarintresse. vad som hänt är att de som släppte informationen till den breda allmänheten för femte gången i rad gjorde det med ett grafiskt verktyg (karta) så att vilket får som helst kan agera förskräkt, varvid bloggarnas tangnetbord blev varma.

 3. Så nu passar det att uppröras över lagrad data?

  Hur blir det med FRA lagen, datalagringsdirektivet? Föraktar ni politiker oss vanligt folk så pass mycket?

 4. Hej på dig. Hur kommer det sig att ni är rädda för detta när ni är på väg att införa lagar som SOU 2007:76 där det görs möjligt med denna typ av övervakning av alla som har en mobil?

  Som Tommy skrev. Är det skillnad på lagring av information om oss privatpersoner och av information om er politiker?

 5. Håller med Tommy fullt ut.

  Och vad är det för tjänsteförättning Du utför
  en lördagskväll kl. 23:00 nere i city?

 6. Liknande information finns i telefoner som har Android så det är nog svårt just nu att inte kunna bli spårad. Det är möjligt att skriverierna leder till att Apple (och Google) tar bort den geografiska spårningen i framtiden.

  • Skillnaden är att Androidtelefoner har detta avstängt som standard, och att du som användare måste aktivera det. Datan rensas också kontinuerligt (bara femtio poster lagras) medan Apple sparar allt. Datan synkas inte heller till en persondator med Android som det gör med iPhone. Ytterliggare skillnad är att du måste roota en Android för att komma åt informationen, det är annars bara operativsystemet som kommer åt det, medan det i iPhone är helt oskyddat (även om det går att kryptera den data som finns i PC:n)

   Skillnaderna är så stora att jag inte tycker det är rimligt att prata om “liknande” mellan dessa två.

 7. Ser inte problemet vi blir ju övervaktade av FRA varför ska inte Appel få övervaka er?

  Skaffa er en riktig integritet politik istället så är problemet löst.

 8. Pingback: Jag vill veta var ni är | Gester...med ord

 9. Mycket bra !!!
  Det är ju vi skattebetalare som avlönar dom så det är väl inte mer än rätt att vi kan kolla var de befinner sig

 10. Tur att inte iphone fanns innan man fick igenom datalagringsdirektivet – då hade väl telefonens lagring av vart man befann sig också blivit obligatorisk…

 11. Det går bra att övervaka svenska folket 24/7. Men när ni själva blir uthängda så klagar ni? Ni lever inte efter era egna lagar. Varför gör ni lagar ni själva inte tror på och själva inte kan befinna sig i? Jag har en lösning för dig

  Om du använder mobilen på Helgerna så ska svenska folket se vart du är. Om du inte vill vara synlig köper du en privat mobil för helg bruk.
  dvs ur tjänsten.

  Då har vi löst problemet.

  Tror ingen annan kommunal anställd hade klagat om hon/han hade fått en iphone mobil i tjänsten.

 12. Nu är det väl kanske inte vad man kan råka ut för att hitta i telefonen.
  Man skall betänka att många appar rapporterar tillbaks till skaparen site om information rörande användaren. Inklusive GPS info.

  Sen kan man ju fundera på ifall tex USA’s säkerhetstjänster på samma sätt som FRA kan begära ut information från Apple om vissa nummer och telefoner..

  Och vad är det som säger att dessa telefoner inte råkar få special-appar installerade som automatiskt berättar om innehavarens samtal,SMS,besökta websiter osv. Apparna är givetvis specialversioner av normala appar..

  Men inte skulle väl våra vänner i USA göra nåt sånt..;-)

  Eller för den del något annat land som råkar kunna lyssna på trafiken..

  Det skulle ju vara alldeles perfekt.. Så länge man är kompis med landet så riktas robortarna nån annanstans.. När man inte är det längre så vet man vart man skall rikta dem.. Där telefonerna rapporterar att riksdagen och regeringen befinner sig för tillfället…

  Nä..

  Viktiga personer i Sverige skall ha säkerhetstelefoner, krypterade , avlyssningsskyddade mm.
  Som RAKEL viket skulle få detta system att få mer användare…

 13. Eftersom du är anställd av mig så vill jag veta om du befinner dig på jobbet som avtalat. Inget konstigt med det…

  Kom inte och snacka integritetskränkning när ni (m) är med och driver igenom elektronisk övervakning och lagring av medborgarna. Det spelar väl ingen roll om det är staten eller ett företag som övervakar. Det är nästan mer berättigat att ett företag gör det genom att ingå avtal med konsumenterna. Konsumenten har då full frihet att avstå varan/tjänsten.

 14. Förstår inte varför alla är så upprörda över det här. Man är alltså rädd för att någon ska stjäla ens iPhone, jailbreaka den och få reda på vilken väg man tar till jobbet? Att de samtidigt kan läsa alla ens sms och mejl, se alla kontakter, kolla på alla bilder, kolla igenom din surfhistorik osv. är man tydligen inte ett dugg rädd för… (Inget av infon som lagras skickas till Apple)

  Om ni riksdagsledamöter nu är så rädda för att bli övervakade, varför vill ni då övervaka allmänheten med FRA och Datalagringsdirektivet?!

 15. Hallå Karl å alla ni andra!
  Den personliga integriteten är snart ett minne blott! Om inte lagstiftaren tar tag i problemet på allvar förstås!!!
  Vi måste självfallet skapa ett samhälle där vi har en privat zon. Då går det ju inte att brassa på med FRA å Datalagringsdirektiv etc och nu senast med iPhone som är lätta att spåra. Detta gäller självklart för ALLA! Riksdagsledamöter eller inte!
  Karl, fortsätt å kämpa för personlig intergritet i riksdagen och utanför Helgeandsholmen! Ni andra kommer med uppmuntrande tillrop! Det behövs där inne kan jag lova!
  Göran Thingwall

 16. Ja här har vi ju lysande exempel på att FRA och IPRED är mindre bra. De lyckades inte ta självmordsbombaren som enligt alla kriterier borde hittats men de lyckas leta reda på fildelare..

  Nu vill politiker göra FRA bredare så att fler kan få tillgång till uppgifterna…gnäller de redan nu för att iphone kan visa var de befinner sig tänk då när det finns personer som kan rota igenom dina mail, sms, samtalsloggar, internethistorik etc…

 17. Visa exemplen live för politiker i riksdagen med eras egna data, förklara för dem hur nära detta och datalagringsdirektivet/FRA kan nyttjas på liknande sätt för att även övervaka dem. Och försök sedan att få igenom stöd för lag som förbjuder denna typ av automatiserad massövervakning, oavsett om det är stat eller privat aktör som utför det. Jag kan garantera att stödet från dem blir större om t.ex. Reinfeldt inser att det teoretiskt går att se precis vid vilken butik han köper glass oftast, bara för att han loggat in på olika datorer och synkat mobilen. Eller vilken lägenhet riksdagsman X oftast besöker på nätterna. Hmm, Kanske skulle det upp en ny site framöver: iPhoneLeaks :)

 18. Det är ju inte integritetskränkande så länge man själva har kontroll över informationen (d.v.s. så länge den inte stjäls). Mycket värre är ju att telebolagen tydligen har tillgång till liknande information. Se Oscar Swartz blogg den 5 april. Det förvånar mig att ingen har försökt göra något liknande i Sverige, för det är inte helt orimligt att samma information redan lagras av svenska operatörer.

 19. Visst det går alltid att ge sken av att man är emot övervakningen som politiker i riksdagen. Men sitter man för det partiet som är det mest övervakningsvänliga som finns är det mer som en potemkinkuliss.
  Det ser bra ut när man tittar på det utifrån att det finns en viss klädsam kritik inom partigruppen.

  Men i praktiken och för de beslut som tas påverkar det de facto ingenting.

 20. Men hallå!?!
  Det är precis detta ni i regeringen vill åstadkomma!! Övervakningsamhället, jag förstår inte vad du gnäller över när det så ni har bestämt med ipred, datalagringsdirektivet och signalspaning. Är det bara för att det drabbar dig? Själv kan jag se många fördelar med att veta var mina folkvalda är, bara så att du vet det.

 21. ALLA smart phones har den här informationen sparad på ett eller annat sätt i en logg eller cache fil. Skillnaden mellan en iPhone och en Android är att på iPhone så sparas detta lokalt på mobilen men på Android så skickas all information inklusive öppna WiFi nätverk till Google med jämna mellanrum!

  • Det är avstängt som standard i Android, du måste ge tillåtelse till detta. På iPhone GÅR det inte att stänga av.

 22. Det stora problemet är att vi idag har möjligheter att spåra allt möjligt via våra mobiltelefoner.

  Om Karl Sigfrid känner sig lite olustig till mods över vad hans riksdagstelefon sparar? Betänk då hur t e x Vitrysslands oppositionspolitiker känner det när President Lukasjenko sitter på full tillgång till Ericssons spårningsmöjligheter i de vitryska mobiltelefonnäten…

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/vitryssar-avlyssnas-med-ericssons-teknik

  Och Vitryssland är en droppe i havet, våra chefer kan sitta och läsa varje knapptryckning vi gör på våra arbetsdatorer. De kan säkerligen hävda att de har rätt att spåra “jobbtelefoner”, måhända t o m begära ut telefonlistorna då man vill säkerställa att de anställda inte ringer t e x media eller konkurrenter. Listan kan göras hur lång som helst, i varje övervakning så ligger det ett latent hot med övergrepp och förtryck. Det går tyvärr hand i hand med all form av övervakning.

 23. Hallå igen!
  Glömde det viktigaste när jag skrev “etc.” här ovanför! Snacka om integritetskränkande när lagen om “Ersättningsetablering för vissa privata vårdgivare” togs för ett par år sedan! Den medger att tjänsteman på landstinget kan utkräva journal som EJ ÄR AVIDENTIFIERAD för att kolla doktorn ifråga! Ja, det är sant!!!
  Jag stod på Riksbron en hel dag, tillsammans med FRA-Jonas, och försökte väcka opinion mot bl.a. detta. Så klart det inte gick, i riksdagen klubbar man igenom det mesta!
  Låt oss fortsätta kampen för personlig integritet!!!
  Göran Thingwall

 24. Snälla ni. Få lite mer koll på vad som är fakta och hysteriska rubriker
  i våra vilseledande tidningar. Sant att iPhone samlar information om var du är
  MEN den registreras aldrig hos Apple. Läs Steve Jobs svar på frågande mail. Google Android samlar de 50 senaste platserna och ingen får veta var den informationen tar vägen! Hallå! Helt plötsligt utmålas Apple som boven i dramat. Någon balanserad kritik finns inte av våra journalister. Vilken normal användare sitter och laddar ner specialprogram för att kolla var man befunnit sig kl. 23.30 en lördag? Det här har spårat ur, precis som det berömda s.k. antennproblemet i iPhone4. Vilket ju egentligen inte var något problem i telefonen utan ett urtaskigt värdelöst och gammalt nätverk i USA. Någon som gnällt här hemma över antennbroblem? Nej-inte många. När sen moderaterna gladeligen godkänner FRA så ska man definitivt hålla tyst och sluta gnälla.

 25. Detta lagras för alla som har en Iphone och ja det är illa och förmodligen finns det väl liknande på Androidplattformen. Men är det inte tio gånger värre att ni politiker beslutat om FRA och genomdrivit Ipred.

  Där har du verkligen loggning av vad du skickar och tar emot samt det värsta ger privata företag polisiära befogenheter att uthämta information om vem som har ett visst IPnr vid misstanke om illegal nedladdning. Konsekvensen blir i fallet med Ipred nån form av motsatt bevisföring, dvs privatpersonen måste bevisa att han inte gjort det.

  Det är bra att du tar upp detta med Iphone och diskuterar men diskutera då även FRA och Ipred samt datalagringsdirektivet. Detta med Iphone tycker jag personligen är storm i ett vattenglas i jämförelse med det andra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s