Svenska spel kräver Internetblockering på sitt seminarium i Almedalen

På sitt seminarium i dag i Almedalen krävde Svenska spel att staten ska blockera de IP-adresser som används av spelbolag med säte utomlands. Som föredöme framhävde de Italien, vars statscensur finns beskriven i en tidigare bloggpost.

Socialdemokraternas representant i diskussionen höll obekymrat med.

En videoinspelning av arrangemanget ska enligt uppgift läggas ut på spelakademin.se.

Advertisements

7 thoughts on “Svenska spel kräver Internetblockering på sitt seminarium i Almedalen

 1. Då får man väl hoppas på att någon under ev. frågestund ställde frågan hur man hade tänkt hantera icke spelsiter som råkar ligga på samma ip-adress som de man vill blockera…
  (Och om frågan kom upp vore det kul att höra svaret.)

 2. Hej Karl,
  Vi krävde inte IP-blockeringar utan det var i själva verket en fråga som ställdes till Gustaf Hoffstedt och socialdemokraternas spelpolitiske talesperson Peter Johnsson – hur man från politiskt håll avser skapa ett skydd för en eventuell licensmarknad och vad man trodde om möjligheterna att blockera. Vi tror att ett skydd av marknaden/licensen behövs men hur det praktiskt ska se ut är rimligen föremål för politiska diskussioner och beslut.

  Gustaf Hoffstedt kunde inte ge något konkret svar på frågan utan mottog gärna förslag. Däremot sade Gustaf att IP-blockeringar, blockering av banktransaktioner och ett fungerande främjandeförbud nog inte skulle vara “någon höjdare att debattera i riksdagen”. Några andra skyddsalternativ finns inte i dagsläget eller har i alla fall inte diskuterats.

  Om man inte kan nå en lösning för hur marknaden och värdet på licensen kan skyddas så får vi sannolikt en situation liknande den vi har idag – där vissa rättar sig efter regleringen och står under tillsynsmyndighetens kontroll samtidigt som en stor del av marknaden fortsätter att agera som de vill och fortsätter att erbjuda spel på licens från Malta, Gibraltar o s v. Den här situationen har uppstått i bl a Storbritannien. Vi har i vårt remissvar förordat blockeringar men det ska också förstås i ljuset av att vi förordade en uppstramning av den nuvarande regleringen och att blockeringar tillsammans med främjandeförbudet hittills är de enda alternativ som erbjudits att tycka till om.

  M v h

  Johan Tisell
  Svenska Spel

  • Johan,

   I min värld är “kräver” och “förordar” ungefär samma sak. Åtminstone när det handlar om att framföra åsikter om vad regeringen och riksdagen bör besluta. Men om du tycker att “förordar” är ett mer passande verb kan jag utan problem ge med mig på den punkten.

   När inspelningen av seminariet läggs ut på nätet får väl var och en tolka det som sades.

  • Johan Tisell,

   Jag vet inte vad din personliga ståndpunkt är men om Gustaf Hoffstedt mest oroar sig för vad som är lätt och gångbart att debattera i riksdagen så tycker jag att Svenska Spel helt missar en moralisk dimension.

   Menar Svenska Spel att allt som inte uttryckligen är förbjudet är tillåtet och att allt, absolut allt måste detaljregleras?

   Menar Svenska Spel vidare att det i en krass värld bara handlar om vassa armbågar och om att stoppa konkurrenter med alla till buds stående medel? Handlar det mer om organisationen ‘Svenska Spel’s helt egna egennytta eller självbevarelsedrift och alls ingenting om att skapa trivsel och förströelse för medborgarna i Sverige?

   Jag var för en tid sedan inne på Svenska Spels hemsida och kunde då konstatera att det mest såg ut som något slags tivoliverksamhet – några närmare anvisningar för det jag då var intresserad av nämligen “skraplotten – tia” fanns exempelvis inte.

   Det verkar då som om det enbart handlar om en rätt omoralisk och enbart pekuniärt inriktad verksamhet. Kan inte Svenska Spel uppföra sig på ett sansat och hedervärt sätt utan att agera “spel-pusher” så tycker jag

   Lägg ner bolaget!

 3. censur. rumsrent. efterfrågat bland eliten. fan vad fort det går att förlora den folkmakt det tog sekler att erövra.

 4. “Nej, jag ställde inte den frågan.”

  Det borde du kanske göra. Vilket är ett bra agerande vid alla tillfällen när blockering övervägs. Du vet ju tillräckligt mycket om IT för att känna till hur lönlös blockering blir – och vilka problem den medför enbart för de som är “laglydiga”.

  Redan som det är nu börjar vi kunna se en snar framtid där gemene man kommer tvingas lära sig hantera proxy och VPN bara för att internet utan dessa verktyg blir en otillförlitlig upplevelse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s