Nu gör jag kanske en Ines Uusmann

I E24 läser jag att surfplattorna så här långt inte har slagit igenom bland företagskunderna.

Artikeln spekulerar i att de kanske ännu inte har haft tillräcklig tid på sig för att fördelarna ska synas, och jämför med e-post i mobiltelefonen som fanns länge innan det spred sig. Själv tror jag att förklaringen är en annan – nämligen att det är poänglöst att dela ut Ipads eller Androidplattor till sina anställda. Vad ska de använda apparaterna till, mer än att spela Angry Birds? Vad har för den delen vanliga konsumenter för nytta av dem?

Jag köpte själv nyligen en surfplatta från Notion Ink, mest för att jag var nyfiken på den reflexiva Pixel Qi-skärmen som kan användas i solsken. Nu ligger Android-plattan i bokhyllan och skräpar. Antingen plockar jag ur skärmen och sätter den i en netbook eller så säljer jag maskinen på Ebay.

Det är inte så att min surfplatta har några allvarligare tekniska tillkortakommanden, men vad är syftet med att släpa runt på en gigantisk smartphone? Varje gång jag ser den påminns jag om den där Canon-reklamen med Mr. Jim.

Vad kan du göra med en Ipad som du inte lika gärna kan göra med en Iphone? Okej, det är lättare att se webbsidor på en större skärm, och det är lättare att skriva på ett större touch-tangentbord. Men vill du skriva mer än sökord på Google – ett blogginlägg till exempel – är även en större surfplatta oanvändbar. Då behövs en riktig dator.

Den som inte vill beskriva surfplattan som en jättestor mobiltelefon kan istället välja att beskriva den som en netbook utan tangentbord. Oavsett vilket är det osannolikt att surfplattan överlever mer än något decennium. Vinsten i en större skärm än den du har i mobiltelefonen kommer till priset av klumpighet. Vinsten i att vara lite mindre än en netbook kommer till priset av att du inte kan använda den till särskilt mycket.

Det är lite tragikomiskt att se hur politiker i stat och kommuner har bestämt sig för att surfplattor är framtiden. Hur de tänker kan jag bara gissa:

Wow, någon har kommit på att man kan bygga en lite sämre dator utan tangentbord och med ett oanvändbart operativsystem. Det tåget får vi inte missa. Nu måste vi vara i framkant och börja läsa våra dokument elektroniskt. Bra för miljön är det också… antar jag..?

Så nu pågår försök runt om i politikersverige med att byta ut pappersluntorna mot surfplattor. I riksdagen har en ledamot per utskott fått en Ipad 2 att utvärdera. Än så länge har nog inte försökspersonerna kommit på hur de ska använda apparaten i arbetet, men vem vet. Någon kanske får en idé.

Jag håller med dem som tror att pappershandlingar kommer ersättas av elektroniska dokument som vi läser på skärmen, men det blir inte på en touch screen-telefon som får 80-talstelefonerna att framstå som smidiga och som du måste fatta i ett tvåhandsgrepp för att inte tappa i golvet. Snarare blir det på en slimmad netbook.

Surfplattorna är definitivt en fluga.

Advertisements

14 thoughts on “Nu gör jag kanske en Ines Uusmann

 1. För det första undrar jag vilka företag som delar ut icke-iPads till sina anställda. Det låter enbart märkligt. Det finns ingen annan device i tablet-nichen som kan jämföras med iPads ännu (det finns några reader tablets, men det är något annat imho).

  Det mesta som går att göra med en iPad går att göra med en iPhone. Men att fråga vad man kan göra med en tablet som man inte kan göra med en smartphone är fel fråga. Jag älskar min iPad. Jag _vill_ göra saker med den. Visst, mjukvarutangentbordet är något sämre än tangentbordet på min eee, men den agerar ändå numera bokstöd. Den är smärtsam att använda, iPaden är ett nöje att använda.

  Att försöka beskriva tablets som stora smartphones eller netbooks utan tangentbord visar enbart att det är en ny genre som är svår att förhålla sig till. För en bättre utläggning om vad iPads är än jag kan ge rekommenderar jag följande: http://daringfireball.net/2011/03/the_chair

  Därmed inte sagt att riksdagspersonalen lyckas hitta en användning för den. Gamla hundar, och allt det där.

 2. Men ärligt talat, vad kan du göra annat på en telefon än ringa och spela spel? Skärmen är alldeles för liten för att göra något vettigt med den. Själv har väntat på det här i mer än 15 år. För den som använder nätet mycket är en surfplatta kanon. Tillräckligt stor men samtidigt liten och smidig. I jobbet behöver jag alltid en rejäl stationär dator, men privat sitter jag hellre i fåtöljen och surfar (eller i sängen och läser).

  … och så väljer jag hellre en annan platta än iPad. Det är en censur och demokratifråga. Android är åtminstone något bättre i det avseendet än Apple. Sätt dig aldrig i knäet på ett multinationellt företag.

 3. Eva: det finns gott om användningsområden som inte är spela och ringa. Ta en titt på android market eller app store. Du har helt rätt i att det är betydligt trevligare att surfa på en tablet än en mobil. Ibland föredrar jag tablet framför laptop när det gäller webben.

  Att Apple inte släpper in vad som helst på App Store känns lite inte längre som ett relevant problem (vilket är vad jag antar att du åsyftar). De förändrar kontinuerligt sin acceptance policy, dessutom finns alltid web apps om det är något de absolut inte tillåter.

  Problemet med icke-iPads är, tyvärr, att de är betydligt sämre. Förr eller senare kommer de säkert ifatt, men för tillfället finns inga alternativ.

  Karl: Kindle har sina problem, men den har en fantastisk batteritid och är betydligt enklare att släpa med sig än något dussin böcker. Att avfärda den som “inte någon höjdare” låter som du antingen har förväntningar på den att vara något den inte är eller helt enkelt ställer orealistiska krav på teknologin. http://www.youtube.com/watch?v=8r1CZTLk-Gk ;)

 4. @Jesper, en pappersbok kan du läsa i hur länge som helst utan att något batteri tar slut. Informationen är nämligen inte lagrad i en klumpig maskin utan på hundratals supertunna skivor av trämassa. Skivorna framställs till en mycket låg kostnad, och de är så flexibla att du rentav kan böja boken. Det gör den excepionellt praktisk att bära med sig.

 5. Håller med Jesper i allt. Ipad är så mycket mer än en jättestor telefon eller en minidator utan tangentbord. Ipad/surfplatta är ett koncept. Och ja, jag tror att du kommer att önska att detta inlägg var oskrivet om 2-3 år. Vi är många som använder surfplattor istället för ipod, dator, tv, tidningar, böcker, anteckningsblock, timemanager, ritblock, fotoalbum osv osv. Att jämföra ipad med en pappersbok är som att jämföra ett multiverktyg på anabola (typ Swiss army knife/Leatherman) med en sten. Stendumt.

  Och btw så har Uusman aldrig hävdat att Internet är en fluga.

 6. Jag skulle vilja se sig bära runt på All Världens Information utskrivet på papper. :) Ingen information finns lagrad i min ipad förutom en massa ingångar/dörrar till just All Världens Information.

 7. Angående flugor eller ej och …

  “Effekterna av den långsiktiga IT-politik som regeringen nu för – med gott stöd av IT-kommissionen – tar dessutom snart död på denna lilla envisa fluga, det är jag övertygad om.”

  * Ines Uusman (S) i Internetworld, nr. 10/1997, s. 6.

  “Jag har rest land och rike runt och talat med de kunnigaste människorna, och jag kan försäkra er om att datorer är en trend som kommer att vara högst ett år”
  Ansvarig utgivare på förlaget ‘Prentice Hall’, 1957

  “Det finns inget skäl till att någon skulle vilja ha en dator i sitt hem.”
  Ken Olsen, vd, styrelseordföranden och grundare av Digital Equipment, 1977

  Utan att våga sia för mycket så ser jag trenden att vi snart har en “smartprocessor” med liknande kapacitet som dagens stationära datorer eller mer.

  I grunden handlar det om en processor, minne, Internet och den applikation som behövs för stunden. Docka den till “rätt” tillbehör tex läsplatta om du vill läsa en digital bok, docka den till en bra skärm och tangentbord om du tex vill skriva, docka den till storbildsskärmen om du tex vill se på TV etc.

  Vad jag är mer orolig för är den bristande IT-säkerheten och marknads hetsen att få ut nya produkter med tvivelaktig kvalitet.

 8. Men jag håller med dig Karl. Jag avvaktar också till nästa generation och härdar ut med synk eländet ett tag till…

  Av någon anledning ligger alltid informationen på fel enhet! Trots synkningar hit och dit mellan enheterna. :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s