EU bör stoppa Apples monopolism

En tysk domstol har sagt att Samsungs Galaxy Tab 10.1 ska sluta säljas. Apple har nämligen hört av sig och är arga över att hårdvaran och användargränssnittet i Samsungs Android-platta påminner allt för mycket om de egna produkterna.

“Det är ingen tillfällighet att Samsungs senaste produkter ser ut mycket som Iphone och Ipad, från formen av hårdvaran till användargränssnittet och till och med paketeringen. Den här sortens uppenbara kopierande är fel, och vi måste skydda Apples intellektuella egendom när företag stjäl våra idéer”, säger en taleskvinna från Apple till IDG News.

Dagens Industri

Apples resonemang påminner om idéerna bakom mjukvarupanent. Det är inte bara tekniska innovationer som ska patenteras och mjukvara som ska upphovsrättsskyddas, utan även koncept och visuella stilar ska vara förbjudna att efterlikna.

Apples monopolism är något som EU-Kommissionen snarast bör granska. Monopol på funktioner och design-element är inte i konsumenternas intresse, och EU:s viktigaste uppgift är trots allt att undanröja konkurrenshinder.

För egen del är jag glad att jag aldrig har köpt någonting från Apple och därmed inte heller stött deras affärsmetoder. Jag önskar att Riksdagens IT-avdelning vid nästa upphandling har det goda omdömet att köpa in något annat än Iphone-telefoner.

Advertisements

7 thoughts on “EU bör stoppa Apples monopolism

 1. Ligger det eventuella problemet hos Apple eller ligger det eventuella problemet i den tyska lagstiftningen alternativt dess domstolsutövning? Hade jag varit tysk hade jag nog snarare lutat åt det sistnämnda.

 2. Alltfler röster höjs nu mot hela stolleriet med “intellektuell egendom”. Att kunna “äga” idëer är ju fullständigt barockt.

  När ett konsortium med Apple i spetsen (och där vårt eget Ericsson ingår) nyligen köpte en patentportfölj med 6000 patent för 4,5 miljarder dollar — bara för att kunna använda den i defensivt syfte — så förstår man varför främst USAs ekonomi går kräftgång.

  Kan vi inte vidareutveckla tidigare idéer kommer mänsklighetens utveckling att gå i stå. Avskaffa genast det horribla patentsystemet. Det fungerade så länge det rörde sig om verkliga uppfinningar — i den nuvarande tappningen är det enbart en hämsko för all vidare utveckling.

 3. Det som händer visar väl om något att patent och upphovsrättslagarne inte fungerar som det en gång var tänkt istället för att främja innovation och entreprenörskap har det istället blivet ett verktyg för resurstarka företag för att motarbeta konkurrens.
  De lagar som styr patent och upphovrätt som de används nu har ingen plats i dagens samhälle utan måste förändras för att överhuvudtaget ha ett berättigande.

 4. hello!,I like your writing so a lot! proportion we keep
  up a correspondence extra about your post on AOL?

  I require a specialist in this house to solve my problem.
  Maybe that is you! Having a look ahead to see you.

 5. Pretty component of content. ӏ just stumbled սpon your weblog ɑnd in accession capital tߋ assert that
  I acquire actսally loved account yοur weblog posts.
  Αnyway ӏ’ll be subscribing օn your feeds and even Ι fulfillment ƴօu access consistently quickly.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s