Avskaffa den orättvisa tv-licensen

I dag skriver jag och partikollegan Jimmy Baker på Aftonbladet Debatt att vi bör lägga ner Radiotjänst i Kiruna och finansiera Public Service via skatten.

“Betraktar vi tv-licensen som bara ytterligare en konsumtionsvara vid sidan av andra kan det framstå som rimligt att alla kunder betalar lika mycket – lika rimligt som att kostnaden för ett hekto lösgodis på ICA är densamma oavsett vem du är – men tv-licensen är inte vilken utgift som helst.

Tv-licensen är obligatorisk för alla med en tv-mottagare, oavsett om du tittar på SVT:s kanaler eller inte, och bör betraktas som en skatt. Skatter är normalt inkomstrelaterade för att inte slå oproportionerligt hårt mot dem som har låga inkomster eller pensioner.”
Aftonbladet Debatt

Advertisements

8 thoughts on “Avskaffa den orättvisa tv-licensen

 1. Jag har ingen TV, ingen Radio och tänker inte köpa heller. Jag hade tidigare men då jag noterat att det endast är propaganda och nöje som förmedlas via dessa kanaler avsa jag mig det. Jag tycker inte staten ska bedriva varken tidningar, radio eller tv. Däremot borde staten verka för en decentralisering av sådan verksamhet. Det är som många erfarit ganska tydlig skillnad på nyhetsflödet via fria media och den statligt kontrollerade eller den andra styrda korporativa pressen. Det är också därför svensk media missar rapportera politiker som har åsikter mot de som avtäcker den globalistiska intentionen som tex Nigel Farage eller Ron Paul där den sistnämnda i aftobladet jämställs med en antisemit. Dessa skillnader görs tydliga av internet och resulterar i att de yngre generationerna vaknar upp och lär sig begrepp inom pyskologisk krigföring. Det som behövs nu är att svenska politiker verkar för att media verkligen granskar makten istället för att verka som dess megafon. Det är idag ett totalt misslyckande.

 2. <3 <3 <3 <3 <3
  Tack Karl för att du formulerat precis samma politik som jag själv förespråkar! Avskaffa radiotjänst och trimma ner antalet kanaler och redundant utbud i public service. Jag menar, vem lyssnar på P2 egentligen? Jag har ännu inte träffat någon i alla fall. 160 miljoner sparar vi på radiotjänst, som med fördel kan läggas på betydligt viktigare verksamhet än statlig kontroll av medborgarna. Allra helst någonting frihetshöjande som plåster på såren.

  • Fast P2 är ju en av de få delarna av koncernen som faktiskt är Public Service och som definitivt skulle försvinna om man lät privata företag driva all radio.

 3. Orättvisan består ju i att man måste betala oavsett om man tittar på SVT eller inte. Den orättvisan blir ju bara värre om du inför skatt istället — då måste man ju betala oavsett om man ens har en TV eller inte.

 4. Helt klart ett hejdlöst dumt förslag. På den gamla onda sossetiden när det bara fanns statlig TV att tillgå fanns det kanske någon slags logik i en licens att inneha TV-mottagare.
  Idag är TV främst ett underhållningsmedia och då ska den finansieras med avgifter. En hämtpizza och en hyr-DvD kostar lika mycket för låg- respektive höginkomsttagaren och detta bör naturligtvis gälla även för TV-licensen.

  Idag vore det mest rimliga att behålla en statlig informationskanal, helt inriktat på nyheter och statlig information med en klar avsändare. Övriga kanaler kan kodas och finansieras via abbonemang.

  Skulle man fortsätta ditt absurda resonemang innebär det ju att alla samhällsnyttiga tjänster ska vara helt inkomstrelaterade. Allt från busskort till läkarbesök. Konsekvenserna blir helt orimliga och det hoppas jag du själv inser när du tänkt en gång till.

  Hande förslaget kommit från någon batiktant på yttersta vänsterkanten hade jag kunnat skratta åt eländet, men jag har högre krav på en Moderat.

 5. TV/Radioavgiften må ha tjänat ut – men det jag finner än mer anmärkningsvärt är Copyswedes “straffskatt” på lagringsmedia.

  En 15%’ig ökning på kostnaden av USB-minnen och hårddiskar med tanken att de kommer brukas för att lagra kopior av upphovsrättsskyddat material är inte bara märkligt – det är tio gånger mer vederstyggligt än att Radiotjänst försöker finansiera Sveriges statliga television genom avgifter som åtminstonde grundas på ett beslut på om folk ens har en TV eller ej..

 6. Jag förstàr inte varför man ens ska betala ?? Public service? Kom igen , man har själv ringt in och fràgat om de kan visa lite mer av det ena och det andra och deras svar var att vi inte har rätt att välja vad som skall visas. SÂ HUR ÄR DET DÂ PUBLIC SERVICE?????
  Nyheter kan man se i tidningar och även pà de betalkanalerna man själv väljer att köpa. Varför ska man dà tvingas betala för kanaler man aldrig ser? Det är rena bedrägeriet ju.
  Varför föreslâr man att den istället ska betalas som skatt? Varför ska den betalas överhuvudtaget?? Det är ngt man aldrig använder!
  Och detta sätt att snoka och se om man har en tv?? att man ska betala trots att den är trasig? Jag begriper inte hur de kunnat ta det sà làngt trots att majoriteten är emot detta. Vad hände med demokratin??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s