Tar Piratpartiet lätt både på sanningen och på barns rättigheter?

Med viss förvåning läser jag i Svenska Dagbladet en debattartikel av Anna Troberg. Artikeln är en replik på ett par partikollegors tankar om ett nytt verktyg som kan användas mot nätmobbning. Verktyget i fråga är polisens nya rätt att begära ut abonnemangsuppgifter för att utreda mindre allvarliga brott. Mindre allvarliga brott – eller brott som inte är “av viss svårhet” som det heter i propositionen – betyder i det här sammanhanget brott som inte förväntas ge fängelse.

Utan att ge mig in i diskussionen om hur lagstiftningen borde väga förmågan till brottsbekämpning mot integritet noterar jag två saker. För det första att Piratpartiet ger en vilseledande bild av verkligheten och för det andra att de tycks ha en väldigt tillåtande attityd till mobbning.

På sin blogg skriver Troberg att Moderaterna lanserar datalagringsdirektivet som en anti-mobbingslag. Detta hade naturligtvis varit en kraftig ändamålsglidning med tanke på att direktivet tillkom som en anti-terrorlag strax efter tågbombningen i Madrid 2004. Men nu är det inte datalagringsdirektivets lagringskrav som mina partikollegor vill använda mot mobbning utan enbart den utökade möjligheten för polisen att få ut abonnemangsuppgifter. Detta ligger helt vid sidan av EU:s datalagringsdirektiv även om det hanterades i samma proposition. Piratpartiet brukar vara ganska noggranna med fakta när de ger sig in i den Internetpolitiska debatten, men tydligen inte den här gången.

Anna Troberg förvränger verkligheten ytterligare när hon i sin SvD-replik skriver att polisen numera helt utan brottsmisstanke kan hämta ut information om enskildas kommunikation. Den lagändring som mina partikollegor hänvisar till ger polisen rätt att vid misstanken om brott – alla typer av brott – begära ut en bredbandsabonnents identitet, men någon rätt att hämta ut uppgifter utan brottsmisstanke ger den inte.

När Anna Troberg sedan sträcker sig bortom sitt partis kärnfrågor och resonerar om mobbning i allmänhet blir det ännu märkligare. Brottslighet som begås av barn mot barn motiverar inte polisingripanden, verkar hon anse. I stället ska vi fokusera på “sociala faktorer” som storleken på skolklasserna och skolpersonalens kvalifikationer. Det här visar att hon – liksom många andra, tyvärr – betraktar brott mot barn som mindre allvarligt än brott mot vuxna. För vem skulle få för sig att ifrågasätta om polisen ska utreda andra typer av brott?

Advertisements

33 thoughts on “Tar Piratpartiet lätt både på sanningen och på barns rättigheter?

 1. Vad har hänt med er moderater? Var finns resterna av Gösta Bohman och Ulf Adelsohns parti? Inte finns de i de nya moeratern i alla fall.
  Hur kan man bara klappa igenom så totalt intellektuellt att man kommer med det urgamla argumentet att om man inte är för den mest extrema formerna av straff så är man för brott?
  Om inte moderaterna förespråkar dödsstraff för alla skattebrottslingar så innebär det då att man är för skatteflykt?
  Ska vi verkligen sätta in polisen för allt ting?
  Någonstans måste väl den mest förhärdade “betong och batong” politiker inse att det bara blir löjligt.

  Du vill alltså att polisen som i dag klarar upp ca 4% av alla inbrott skall med hjälp av den militära organisationen FRA lägga resurser på att utreda vem i barbieklubben som twittrat att lilla Anna minsann är fet över knäna?

  Polisen kommer dessutom inte få göra annat än att jaga medlemmar av de politiska ungdomsförbunden.

  Det låter helt rimligt från ett parti som kom fram med förslaget om de lila kuverten.

 2. Men snälla nån!

  Jag blev mobbad när jag växte upp och det var långt innan internet fanns. Det pågick under över ett halvår, men kunde lösas utan problem utan att snuten blandades in.

  Man behöver inte blanda in polisen för allt som händer i samhället. I det här fallet är det för det mesta mycket bättre att lösa problemet utan att blanda in polisen.

  Internet är INTE anledningen till att folk blir mobbade utan bara ett medium – mina mobbare ringde upp mig och mobbade via telefon, skulle polisen ha spårat mina samtal eller vad?

  Herreje!

 3. Pingback: Shut up and think of the children – på riktigt! | Anna Troberg

 4. Pingback: Det är för ditt eget bästa, och så stoppar det mobbing « Jeppelin

  • Det he4r e4r le4skigt. Nu har jag sett det he4r i tre olika bloggar.Jag vet att det finns me5nga plosier som inte e4r som de borde, och det e4r galet gf6tt de ge5nger de e5ker dit, se5 att deras organisation kan fe5 ste4da upp i de egna leden ockse5. Men Jag kan inte le5ta bli att tvivla. Fast jag vet att precis det som he4nder i filmen he4nder ibland. Vem e4r killen som gjort filmen? Det e4r ganska poppis hos AFA och andra liknande organisationer att hitta pe5 se5nt he4r.Jag se4ger inte att det e4r be5g. Jag se4ger att det som visas e4r helt f6verdje4vligt pe5 en rad olika plan, inte bara vad ge4ller foto och re4ttigheter kring bilder. De4rff6r blir det lite extra viktigt att kolla att det faktiskt e4r pe5 riktigt. Jag har inte sje4lv gjort det. Har ne5gon annan?

 5. “Om du inte är för statlig intervention mot X så innebär det att du är _för_ X!”

  Varför hänfaller du åt så här låg argumentation Karl-Sigfrid?

  Liksom ett inlägg ovan så har mobbning alltid funnits innebär det att polisen skall få öppna brev, avlyssna telefoner och ägna sig åt skuggning av skolbarn?

 6. Trist att se en normalt sett vettig person som Karl komma med en så undermålig bloggpost. Kan bara hålla med alla tidigare skribenter.

  Otroligt att man på allvar ser att polisen genom LEK ska “sätta stopp för mobbing”. Självklart kan polisen behöva kopplas in i allvarliga fall som har “kört fast”, men det kan ske redan idag.

  Som tillägg vill jag citera Mark Klamberg angående LEK: “Det finns inga krav på att någon är misstänkt för brott eller domstolsbeslut”
  http://klamberg.blogspot.se/2010/11/medelvagen-i-debatten-om-datalagring.html

 7. Måste även kommentera detta:
  “Brottslighet som begås av barn mot barn motiverar inte polisingripanden, verkar hon anse.”

  Anser du verkligen att polisen skall ingripa i alla “brott” som begås av barn mot andra barn? Om en 7-åring slår till ett annat barn i sandlådan, ska du polisen kopplas in för att utreda denna misshandel, eller är det vettigt att låta föräldrar hantera lindriga “brott” som begås av minderåriga?

 8. Verktyget i fråga är polisens nya rätt att begära ut abonnemangsuppgifter för att utreda mindre allvarliga brott.

  Denna rätt, som egentligen är ett undantag från operatörens tystnadsplikt gentemot tredje part, är ny endast för polisen. Den har aldrig gällt gentemot de abonnenter som varit inblandade i kommunikationen; se 6 kap. 20 § tredje stycket LEK:

  Tystnadsplikt i fråga om uppgifter som avses i första stycket 1 och 3 gäller inte heller i förhållande till innehavare av ett abonnemang som använts för ett elektroniskt meddelande.

  Detta är den lagliga grunden för tjänster som nummerpresentation, där den som blir uppringd automatiskt får upplysning om vilket nummer som ringer. Samma grund gäller för specificerade telefonräkningar.

  Operatören är inte skyldig att lämna ut någon av dessa uppgifter till abonnenten, utan exakt vad som skall lämnas ut är en avtalsfråga dem emellan. Avtalen medger normalt att den som ringer också kan dölja sitt nummer, men den funktionen har inte med den lagstadgade tystnadsplikten att göra.

  Anledningen till att polisen har en i lagen föreskriven rätt att få ut uppgifter om abonnemang och om utväxlade telemeddelanden är förstås att somliga abonnenter kan misstänkas ha planerat sina brott per telefon, eller på annat sätt använt något elektroniskt kommunikationshjälpmedel för att genomföra brottet. I sådana fall lär ingen av de inblandade abonnenterna frivilligt upplysa polisen om dessa samtal, utan därför måste polisen kunna vända sig direkt till operatören med sin förfrågan för att erhålla bevis.

  När bestämmelserna utformades var det knappast tanken att polisen skulle utnyttja denna rätt för att utreda brott utan medverkan från vare sig målsägare eller eventuella vittnen, som kunnat förmedla dylika upplysningar från sina operatörer. Därför lades ribban avsiktligt rätt högt; polisen ansågs inte behöva kartlägga den misstänktes alla telefonkontakter för att utreda fall av förtal, ofredande eller tagande av olovlig väg.

  Jag vill ogärna göra partipolitisk pajkastning av en i mitt tycke allvarlig feltolkning av gällande lag (och en ännu allvarligare lagändring baserad på denna feltolkning), men moderaterna tycks mena att polisen skall ha större rätt att veta vem som har ringt mig än vad jag själv har, även när det är jag som är brottsoffret. Alternativt skall polisen kunna utreda småbrott mot målsägare som själva är ovilliga att bistå med nödvändiga upplysningar. Är det rätt uppfattat?

  Ett land där polisens befogenhet att utreda brott mot enskild till och med går före målsägarens egna intressen, det synes ligga farligt nära själva definitionen av en polisstat. Och denna stat är min arbetsgivare sedan nära 30 år. Det är inte utan att jag skäms.

 9. Carl Sigfrid var ju moderaterna sista hopp, och nu är det hoppet också ute.

  Jag håller med om att polisen inte bör vara involverad i att hantera mobbning. Men även om vi utgår ifrån att polisen ska ha den uppgiften så använder moderaterna bara mobbning som en ursäkt för att få igenom de här lagarna. De här lagarna kommer knappast att användas av polisen för “förhindra” mobbning. De kommer användas för massa andra skitsaker, bl.a annat för att jaga fildelare. Men den kommer troligen inte alls användas för att förhindra mobbning.

  Ofta användar politiker ursäkten att man ska stoppa pedofiler för att få igenom svårsålda lagar. Den här gången valde man att använda ursäkten mobbning. Så är det.

 10. Pingback: Moderaterna, mobbing och Karl Sigfrid « Jan "PiratJanne" Lindgren

 11. Du är trots detta inlägg fortfarande min favoritmoderat, och det är bra att du vill korrigera faktafel, Karl, men kom inte och påstå att Piratpartiet har en tillåtande attityd till mobbning! Har du redan glömt hur du själv behandlades av dina egna partikamrater inför omröstningen av FRA?

 12. When we choose to do the opposite of nothing, then we can do something
  to help others and make a difference. All that energy is boxed in, amplified by the space.
  This classic game integrates all-out entertainment with vocabulary enhancement
  in one amazing game.

 13. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is
  required to get set up? I’m assuming having a blog like yours
  would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% certain.
  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Thanks

 14. Hello there! I could have sworn I’ve been to this blog
  before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be
  book-marking and checking back frequently!

 15. You will then only need some moderation for content readibility and comments and that’s it.
  Blogs are usually maintained by an individual with regular entries of commentary, descriptions of events, or other material such as graphics or video.

 16. Cheap Search engine optimization packages and Search engine optimisation services are what a lot of the web-site owners are seeking today as being the earth has long been strike because of the world-wide economic economic downturn and lots of business owners are actually hunting for economical Web optimization products and services that will support them save money in some way or the other for their online business. Considering that the arrival of Search engine optimisation solutions lots of persons have moved into business and began their particular little company which could save them from doing work for some others and assist them use their entrepreneurial skills. Nevertheless, a lot of web-site entrepreneurs battle to find low-priced deals and cost-effective solutions that can enable them convey down their over-all enter charge.

 17. Write more, thats all I have to say. Literally,
  it seems as though you relied on the video to make
  your point. You obviously know what youre talking about,
  why waste your intelligence on just posting videos
  to your site when you could be giving us something
  enlightening to read?

 18. Hello there! This blog post couldn’t be written any better!
  Looking at this post reminds me of my previous
  roommate! He always kept talking about this. I most certainly will send this information to him.
  Pretty sure he will have a good read. I appreciate you for sharing!

 19. Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup.
  Do you have any solutions to prevent hackers?

 20. Anonymitet kan både vara bra och dåligt, ingen är väl ändå emot att stoppa mobbing? Sen är det så jävla lätt att skaffa anonyma kontantkort, delas ju ut på tuben dagligen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s