Tre strategier för att trolla bort yttrandefriheten

Aktivister har i dagarna demonstrerat för att få bort en politisk kampanj från tunnelbanan i Stockholm. När påtryckningarna mot SL blev resultatlösa marscherade de i samlad trupp till Östermalmstorgs station och vandaliserade affischerna.

Det går nog nog att hitta en och annan aktivist som öppet tar avstånd från yttrandefriheten, men de flesta vill inte kännas vid att de försöker montera ned det fria ordet. “Yttrandefriheten är något som jag står för och som jag värnar om,” sa organisatören som anordnade demonstrationen mot SL. Men det betyder tydligen inte att andra ska få säga sin mening.

Gatuaktivisterna kritiserar inte yttrandefriheten som princip. Den striden vet de att de inte kan vinna. I stället letar de efter sätt att trolla bort yttrandefriheten, det vill säga omgärda den med så många praktiska hinder att den blir oanvändbar.

Den första strategin för att trolla bort yttrandefriheten i tunnelbanan var att klaga över otrygghet. Genom kampanjbudskapet – som i och för sig bygger på tveksamma uppgifter – skulle alltså de som åker tunnelbana känna sig hotade. På Twitter kläckte någon idén att så många som möjligt borde ringa SL:s trygghetsnummer, som är till för att rapportera om hot och våld. Våldet skulle i det här fallet bestå i att utsätta resenärer för åsikter som gör dem arga.

Den andra strategin för att trolla bort yttrandefriheten var att åberopa lagen om hets mot folkgrupp. Eftersom reklamen skulle kunna vara olaglig är det fritt fram att riva ner den, hävdade man. Problemet med det resonemanget är kampanjen med största sannolikhet inte utgör hets mot folkgrupp eller bryter mot några andra lagar, och även om budskapet hade varit otillåtet är det inte upp till aktivisterna på gatan att agera domare och ordningsmakt.

Den tredje strategin för att trolla bort det fria ordet var att hänvisa till det offentliga rummet. En tidning kan du kasta bort och en tv kan du stänga av om du ogillar reklamen, men du kan inte välja bort budskapen i tunnelbanan. Så är det naturligtvis, men när blev det en rättighet att slippa höra åsikter som du tycker illa om? Ett offentligt rum som inte provocerar någon är en omöjlighet, och det kan knappast vara de som skriker högst och vandaliserar mest som ska diktera vilka budskap som är alltför obehagliga.

Strategier för att trolla bort yttrandefriheten är något vi kommer att se allt mer av. Vänsteraktivisterna säger att de accepterar det fria ordet, men de hittar alltid anledningar till att det inte ska få användas av meningsmotståndare.

Uppdatering: Nu har jag kommit i kontakt med ytterligare ett underligt argument. Det går ut på att yttrandefriheten enbart rör förhållandet mellan stat och individ, och alltså inte förhållandet individer emellan. Därmed kan du riva ner affischer utan att yttrandefriheten påverkas.

Så är det naturligtvis inte. Yttrandefriheten är rätten att inom givna ramar yttra vilken uppfattning som helst, och den rätten kan kränkas såväl av staten som av andra individer.

Vårt grundlagsskydd för tryck- och yttrandefriheten reglerar statens förehavanden. Grundlagarna begränsar exempelvis riksdagens rätt att stifta lagar om vad som får sägas.

Skyddet mot andra individers försök att tysta dig är tänkt att garanteras genom lagar mot bland annat hot, våld och skadegörelse. Även dessa är en central del i skyddet för yttrandefriheten.

Uppdatering 2: Nu har Justitiekanslern kommit fram till att kampanjen inte utgör hets mot folkgrupp.

Advertisements

4 thoughts on “Tre strategier för att trolla bort yttrandefriheten

  1. Vänstetfolket varit o kommer alltid att vara bittra o arga över högerns framsteg senaste två mandatperioden.
    Jag är svensk av utländsk härkomst . Jag känner mig absolut inte kränkt över kampanjen överhuvudtaget. Jag känner däremot oro över att vänster folket kommer att irritera, störa o urholka demokratin. Man borde skicka dem till Nordkorea.

  2. Karl Sigfrid, du glömde en viktig komponent och det är företags och myndigheters s k värdegrund. De kan alltid hänvisa till att något strider mot deras värdegrund och då är fältet öppet för godtycklig censur. Detta händer i stort sett dagligen i alla möjliga sammanhang för att tysta meningsmotståndare eller rensa bort “stötande innehåll”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s